از طرفی در شرایطی که دانش آموزان در شرف آمادگی برای شرکت در دوره های بخصوص درسی هستند مانند دانش آموزان سال آخر و متقاضیان کنکور، درخصوص دریافت و هماهنگی برنامههای درسی خود نیاز به
مشاورهی تحصیلی خواهند داشت از همین رو لازم است تا در این مطلب به بررسی چالشهایی که بخاطر آن دانش آموزان و یا والدین نیاز به مشاورهی تحصیلی پیدا میکنند را بیان کنیم و همچنین مزایای دریافت مشاوره های تحصیلی غیرحضوری (تلفنی) به نسبت مشاورههای تحصیلی حضوری را بیان خواهیم کرد.
شاید از خود بپرسید چالشهایی که ممکن است در زمان تحصیل برای دانش آموزان پیش آید چیست ؟ در پاسخ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دور شدن از والدین در زمان تحصیل و ورود به مدرسه
- بیماریهای مسری در زمان تحصیل
- مشاجرات والدین
- مشاجرات بین فرزندان خانواده
- از دست دادن عضوی از خانواده که فرد وابستگی نسبت به آن داشته
- تغییر مدرسه و ورود به مدرسه جدید
- عدم تعامل در محیط کلاس و همکلاسیها
- عدم برقراری ارتباط با مربی و معلم
- بی رغبتی به فعالیتهای مدرسه و آموختن دروس
- نداشتن برنامهریزی کافی و مناسب
- داشتن ناتوانی و یا بیماریهای خاص
- آمادگی برای شرکت در دورههای خاص
- و سایر موارد ...
در موارد عنوان شده دانش آموز دچار چالش و دگرگونی ذهنی خواهد شد و ممکن است تمرکز کافی در یادگیری دروس و تعامل کافی با معلم را نداشته باشد و همین امر درصورت تداوم موجب افت تحصیلی دانش آموزان خواهد شد.
برهمین اساس والدین میبایست برای مواجه با چنین شرایطی با دریافت راهنمایی و مشاورههای تحصیلی با افراد متخصص و کارآمد نسبت به فراهم کردن شرایط مناسب برای فرزندان خود و جلوگیری از افت تحصیلی، دست به کار شوند.
راههای تشخیص افت تحصیلی و نیاز به دریافت مشاورهی تحصیلی:
براساس ارزیابیهای دوره ای به راحتی میتوان متوجه شد که بازده نمرات دانش آموز افت پیدا کرده است. بطور کلی با کاهش فعالیتها و مطالعات درسی و بی رغبتی در تلاش دانش آموز میتوان پی برد که نتیجهای جز افت تحصیلی نخواد داشت.
با توجه به عواملی که در بالا گفته شد، هر کدام از این موارد ممکن است تا فرزند شما را نسبت به فعالیتهای مدرسه بی رغبت کند و توجه و تمرکز دانش آموز را درگیر شرایط بوجود آمده شده باشد.
از همین رو اولین قدم برای جلوگیری از افت تحصیلی، شناختن عوامل بوجود آورنده افت تحصیلی است. در شرایطی ممکن از عوامل خارج از کنترل والدین باشند مانند درگیری با بیماریهای خاص و یا فوت فرد وابسته و ...، از همین رو والدین می توانند در چنین شرایطی با دریافت مشاوره تحصیلی و راهنمایی برای کنترل شرایط بوجود آمده به خوبی اقدام کنند.
جمعبندی
در آخر باید این مطلب را بیان کرد که در مورادی که فرزندان شما در همان سال اول شروع به تحصیل با مشاورههای تحصیلی آشنا شوند در دوران تحصیلی بعدی میتوانند ارتباط بهتری با این موضوع برقرار کنند.
از طرفی درک این موضوع برای دانش آموزان در سنین کم امکان پذیر نیست، ولی آشنایی والدین با پروسهی مشاورهی تحصیلی بصورت دورهای میتواند نتیجهی بهتری داشته باشد همچنین در برخی مسائل ممکن است چالش پیش روی دانش آموز چندین سال طول بکشد، مثلا در شرایطی که کودک با شرایط جسمی و یا ناتوانیهای خاص وارد مدرسه شود در دورههای تحصیلی مختلف و در سنین مختلف بازده و عملکرد متفاوتی خواهد داشت یا در مواردی که مشاجرات خانوادگی منجرب به طلاق والدین شود، علاوه بر اینکه والدین نیاز به مشاورهی صحیح در برخورد با مسائل باید داشته باشند نیاز است تا دانش آموز در خصوص مسائل و درگیریهای فکری و عاطفی خود از
خدمات مشاورهای دانش گذاران بصورت مستمر استفاده کند و شیوهی درست ارتباط برقرار کردن با مشاورهی تحصیلی خود را در راستای رسیدن به اهداف تحصیلی و شغلی خود در زندگی را آموزش دیده باشد.